Logo

NetBackup

Alla viktiga filer har gått förlorade och du är förbannad.
Känner du igen dig? Beställ SurfNet NetBackup-tjänsten så
slipper du samma missöde igen.
Läs mera
»  Surfnet   »    Aktuellt   »  Varning för ”Chuck Norris” Viruset
Bild

Varning för ”Chuck Norris” Viruset
5.3.2010

Cert.fi Kommunikationsverket varnar för skadeprogrammet ”Chuck Norris”:

Hemanvändares datoranläggningar har kapats genom skadeprogrammet Chuck Norris som smittar routers och ADSL-modem och gör datorerna till botnet slavmaskiner.

Chuck Norris skadeprogram smittar sådana nätets aktiva apparater som är MIPS-baserade och använder Linux operativ. Dylika är många apparater i hemnätverk som ADSL-modem och hemrouters. Även det under namnet Kaiten kända skadeprogrammet har konstaterats smitta även till nätet anslutna satellit-TV mottagare.

Skadeprogrammet sprider sig till sådana apparater som har ett till Internet öppet www-administrationsgränssnitt och som använder antingen ett fabrikslösenord eller något annat lösenord för administration som är lätt att gissa.

Förutom routers är också hemnätens datorer i skottgluggen.

Skadeprogrammet ändrar apparatens namnbetjäningsinställningar så att de användare av datorer som är anslutna till hemnätet styres över till www-sidor som innehåller skadliga program, på detta sätt strävar man att med botnetprogram smitta ner också nätets Windows-arbetsstationer.

Chuck Norris lagrar inte sig själv i apparaternas bestående flash-minne, sålunda kan skadeprogrammet avlägsnas genom att göra apparaten strömlös. Efter apparaten startats på nytt bör dess underhållslösenord bytas till ett nytt som är tillräckligt svårt att gissa. (Fritt översatt, förkortat, källa Cert.fi Kommunikationsverket)

För att byta lösenord i ett Zyxel modem:
Öppna din webbläsare (till ex. Internet Explorer, Mozilla Firefox)
1) Skriv in i adressfältet: 192.168.1.1
2) Skriv in det befintliga lösenordet (standard är 1234) och tryck på ”login” 3) Skriv sedan in ditt nya lösenord två gånger, tryck sedan på ”apply”


Tillbaka till framsidan