Logo

Internet-tjänster

Känner du att företaget behöver mera bandbredd än vad
DSL-tekniken kan erbjuda? Om så är fallet kan du ha SurfNet
att dra in fiber till ditt företag.
Läs mera
»  Surfnet   »    Aktuellt   »  Oskyddat WLAN ett problem
Bild

Oskyddat WLAN ett problem
24.4.2009

För en tid sedan kunde man i tidningarna läsa om en man som blivit dömd till böter för att han använt sin grannes oskyddade trådlösa WLAN-nätverk för uppkoppling till Internet. Efter detta fall har det spekulerats mycket i Finland om vad som händer ifall man i misstag använder grannens internetanslutning. Mannen som blev dömd hävdade att han i misstag använde grannens trådlösa nät.

Problemet är att då man köper en ny dator, har den väldigt ofta tillverkarens egna program installerade som automatiskt söker upp trådlösa nät, och är de inte skyddade med någon kod/skydd så kopplar den automatiskt upp sej till internet via dem. Räckvidden på ett WLAN-nätverk brukar vara mellan 30-50 meter, vilket kan nå några av de närmaste höghuslägenheterna.

Många konsumenter som köper ett bredbandsmodem med den trådlösa möjligheten WLAN vet inte att de måste skydda sina nätverk med en kod så att ingen annan kan använda dem. I endel fall tycker konsumenterna att det är för invecklat att skydda dem med en kod, så de låter dem vara oskyddade. SurfNet rekommenderar att man alltid skyddar sina nätverk som man har hemma, oavsett om man bor ensam ute i skogen eller inne i stan i en lägenhet. Vi hjälper också gärna till ifall du är osäker och frågar om ditt nätverk är skyddat eller ej.

Tillbaka till framsidan